Indítótábla Blog

Indítótábla Blog

67-es főút

2020. április 17. - szaja

Az út hossza: 91 km
Az út eleje: Szigetvár, 6-os főút
Az út vége: Balatonszemes, 7-es főút
Érintett főbb települések: Kaposvár

Indítótábla az első végponton: 

Az ország talán leghíresebb kétszámjegyű főútja távol a Balatontól, Szigetvár keleti határában ágazik ki a 6-os főútból és indul el észak felé. Az út egy jó kilométeren keresztül a városon belül marad, majd a nyílt terepre kiérve láthatjuk is az indítótáblát. Bár a főút északi végpontja időközben Balatonszemes lett Balatonlelle helyett, számonkérésre nem lehet okunk, ugyanis a Google Street View ezen a környéken 2012-es felvételekkel dolgozik, ekkor pedig még teljesen helytállóak voltak a táblán szereplő információk.

67a_1.png

Link

Indítótábla a második végponton:

Persze a 67-es főút igazán izgalmas részletei az északi végpont környékén találhatóak: errefelé történt a híres-neves didergés és persze itt találjuk a különleges zenélő útszakaszt is. Közlekedésszakmai szempontból is nevezetes az északi, Kaposvár és Balaton közötti szakasz, ugyanis a 2010-es évek során az eredeti, Balatonlellére tartó útvonallal gyakorlatilag teljesen párhuzamosan kiépítésre került egy négysávos nyomvonal is, amely igazából csak a legvégén tér el az eredetitől, mivel a lakott településeket kikerülve Balatonszemes felé haladva jut el a tóhoz.

Nem példa nélküli az ilyen jellegű építkezés, hiszen például a 85-ös főút Győr és Csorna közötti szakasza esetében is végig egymás mellett fut a két nyomvonal, de amíg például a felhozott példa esetében az általános gyakorlatnak megfelelően a régi főút 85-ös maradt, az új pedig megkapta az M85-ös címet, addig a 67-es esetében a régi főút mellékúttá fokozódott, és az új, négysávos kapta meg a 67-es jelzést. Ez ugye annak köszönhető, hogy annak érdekében, hogy a kifejezetten költséges többszintű csomópontokkal spóroljanak, több elágazás esetében az M szinten értelmezhetetlen körforgalmak kerültek az útvonalba - az eredetileg javasolt gyorsút (R) megnevzés pedig egyelőre nem ragadt meg a köztudatban, így maradt a sima 67.

Na, de térjünk vissza a tárgyra: a 67-es főút Balatonszemes nyugati határában, Szedres városrészben ágazik ki dél felé a 6-os főútból. A települést gyakorlatilag azonnal elhagyjuk, egy jó 500 méter után elérjük az M7-es autópályát, majd azon is túljutva hamarosan érkezik az indítótábla. 

67b.png

Link

A bejegyzés trackback címe:

https://inditotabla.blog.hu/api/trackback/id/tr4615618710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása