Indítótábla Blog

Indítótábla Blog

57-es főút

2020. április 15. - szaja

Az út hossza: 45 km
Az út eleje: Mohács, 56-os főút
Az út vége: Pécs, 6-os főút
Érintett főbb települések

Indítótábla az első végponton: 

Itt jött el az ideje annak, hogy revideáljam álláspontomat a "semmiből" keletkező utakkal kapcsolatosan, ugyanis az egy ismert kivétel (12) és a két érdekes eset (47, 56) után egy újabb tényleges kivételt azonosítottunk. A logikát persze meg lehet találni a dologban: anno az 56-os út észak-déli irányban keresztülhaladt Mohács belvárosán, és a központban ágazott ki nyugat felé az 57-es út. Időközben az 56-os főút nyomvonala átkerült a várost nyugatról elkerülő útra, így az 56-os és 57-es csomópontja a nyugati külterületre került - a döntéshozók viszont nem látták értelmét az 57-es visszavágásának, így megmaradt az eredeti kiindulási pont.

A sok beszéd aztán megint oda vezet, hogy az indítótáblát nem találjuk meg könnyen, sem a belvárosi elágazásban, sem a külvárosi csomópontban, sem az azt követő külterületi szakaszon nem láthatjuk meg a táblát. Mivel azonban Mohácsot követően más települést még nem érintettünk (bár Lánycsókhoz nagyon közel haladunk el), így a rend kedvéért elmozogtunk az M6-os csomópontjáig, ahol jó 5 km-rel a kiindulás után végül is feltűnik az indítótáblaként értelmezhető tábla.

57a.png

Link

Indítótábla a második végponton: 

Az 57-es főút Pécs nyugati részén ágazik el a 6-os főútból és gyakorlatilag Pécs belső elkerülő félgyűrűjeként halad tovább kelet felé. Az indítótáblát közvetlenül a főútra való rátérés után láthatjuk.

57b.png

A tábla legnagyobb érdekessége az, hogy nem tartalmazza a főút saját számát - bár nyilván nagy tévedésben nem élhetünk, ugyanis közvetlenül az indítótábla előtt a főútvonalt jelző tábla alatt szerepel az 57-es szám. A feltüntetett egyéb információk tekintetében is kissé visszahúzódó a tábla, hiszen saját célpontként egyedül a körgyűrűn elérhető közeli Kertváros városrészt tünteti fel, de például az egyébként az 57-es út végpontját jelntő Mohácsra vonatkozóan már a valóban jórészt párhuzamos M60-ason ad ajánlást. 

Link

A bejegyzés trackback címe:

https://inditotabla.blog.hu/api/trackback/id/tr10015614362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása